Breken met Arena zwaktebod

De journalisten van de Arena hebben de raadsenquête naar de bouw van de Zeelandse geitenstal kritisch gevolgd. Ze wisten de vinger op de zere plek te leggen en stelden er wel prijs op dat de onderste steen boven kwam, omdat de inwoners van Landerd daar recht op hebben. Het zijn diezelfde inwoners die ziek zijn geworden van de Q-koorts.

Kritiek en reflectie daar heeft het college van B&W in Landerd een b(r)oertje dood aan. Het is immers pijnlijk als je fouten moet toegeven. Toch dient de journalistiek de macht te controleren. Bij de lokale omroep snappen ze daar ook al niets van. Bij de bekendmaking van de voordracht voor de nieuwe burgemeester merkte de verslaggever van LanderdTV op dat het ze “gelukkig gelukt was de naam van deze kandidaat wel goed geheim te houden, dat lukt ze namelijk lang niet altijd”.

Inderdaad kwamen er e-mails tussen de gemeente en de provincie naar buiten. En volgens mij dient een raadsenquête daar ook voor. De Arena concludeerde dat een ambtenaar de kastanjes voor het college (lees burgemeester Doorn) uit het vuur moest halen. Deze observatie is journalistiek. En daar kan het gemeentebestuur van Landerd niet tegen.

De Arena weet dat ze het gelijk aan haar kant heeft en weigerde terecht om te rectificeren. Landerd had nog een andere troef; de gemeentepagina’s. Deze goudmijn voor een lokale krant verliest weekblad Arena aan de meebuigende concurrent De Omroeper. Ik vraag me trouwens af of dit volgens de mededingingsautoriteit wel mag, want deze partij participeert ook al in de gesubsidieerde lokale omroep. Die andere partij in Landerd waar geen enkele kritische noot gekraakt wordt.

Ik als belastingbetaler in Landerd zou mijn centen het liefste goed besteed zien en vind dus dat de gemeentepagina’s bij weekblad Arena thuis horen. Enerzijds vanwege de wekelijkse frequentie en anderzijds omdat ik kritische journalistiek een warm hart toedraag. Een burgemeester zei me onlangs dat journalistiek en politiek niet zonder elkaar kunnen. In Landerd denken ze daar duidelijk heel anders over. Mijn hoop is gevestigd op de nieuwe burgemeester Marnix Bakermans.