Waakhond beflikkerd

PowNed is een medium dat (zelf) wel van een 'hoax' houdt.

PowNed is een medium dat (zelf) wel van een ‘hoax’ houdt.

De media voelen zich genaaid door de Tilburgse burgemeester Noordanus (weten we meteen waar ze zich genomen voelen). Overigens vond ik het idee van een homowijk niet alleen sympathiek, maar zelfs briljant. En dan kun je weten dat het bij ideeën gaat blijven. Het was een hoax, of een canard, zoals de boze media het nu ervaren.

“Jammer”, dat was mijn reactie toen ik hoorde dat de speciale wijk voor homo’s, lesbiennes en transgenders in Tilburg een publiciteitstunt was. Zo’n wijk moest hen een veilige plek bieden. Met dit verhaal werd de homohaat weer even op de kaart gezet. Helaas bleek het een ordinaire publiciteitstunt voor een de geldkoe van de gemeente Tilburg: De kermis in het algemeen en de roze maandag in het bijzonder.

Homo’s en lesbiennes zijn een bemiddelde doelgroep. Zij zijn meer geïnteresseerd in uiterlijk vertoon, luxe en overdaad. Ik kon me dus goed voorstellen dat een projectontwikkelaar hen bij elkaar zou willen zetten. Tilburg zit overigens al jaren met een MOB-complex in haar maag waar ooit een shopping mall had moeten verrijzen. Dat de doelgroep er nooit zou willen wonen, dat wist natuurlijk iedere logische denker; Zo’n wijk helpt de homoacceptatie immers niet.

Tot zover de achtergrond, nu de woede van de media. Ik kan me voorstellen dat zij boos zijn. Toch geeft hun woede meteen het failliet van de Nederlandse journalistiek aan. Ik raad zeker mijn ex-collega’s van Omroep Brabant aan even door te lezen, want alleen jullie hoofdredacteur heeft alle reden woedend te zijn, maar daar kom ik zo op.

Één bron is géén bron, dat is niet alleen een gegeven in de rechtspraak en wetenschap, maar ook in de journalistiek. Als de media en masse het nieuws niet kunnen checken, omdat de woordvoering niet thuis geeft, dan moet je dus het nieuws niet brengen. Juist door check en dubbel check kunnen serieuze media zich onderscheiden van de bloggers en prutsers. Aan deze beroepseigenschap ontleent de journalistiek de geuzetitel: ‘De waakhond van de samenleving’, maar dan moet die hond natuurlijk wel waken.

Ik vind het ronduit zorgwekkend dat vooral de serieuze media nu om het hardst roepen over de onbetrouwbaarheid van het openbaar bestuur; Alsof het trouwens opmerkelijk is dat politici liegen, dat is toch hun tweede natuur. Net als dat onzorgvuldigheid de journalistiek is ingeslopen. Ik had tot vandaag het ANP, de NOS en het NRC op een voetstuk staan. Nu zegt het ANP: “Het checken kost wel veel tijd.” En daar word ik dus heel kwaad van, want dat is – %^&*^%$# – jullie werk.

De enige met recht van spreken is de hoofdredacteur van Omroep Brabant, Henk Lemckert en hij heeft er sympathie voor dat de Tilburgse burgemeester Noordanus aandacht vraagt voor de homoacceptatie: “de goede zaak” (dat zal ook wel met zijn geaardheid te maken hebben). Toch is Omroep Brabant mediapartner van gemeente en provincie bij een ramp. En in een goed huwelijk dien je open en eerlijk te zijn.