“Liever een schuldige vrij dan een onschuldige levenslang”

UDEN – Lucia de B. mocht geen verhaal over klokkenluiders worden. Dat vertelde creative director Jelle Nesna donderdagavond na de film in Filmhuis De Pul in Uden. Het was Nesna die Lucia de Berk overtuigde om haar verhaal te mogen verfilmen. Hij wilde laten zien wat iemand doormaakt die onterecht veroordeeld is tot levenslang.

Jelle Nesna beantwoordt vragen na film Lucia de B.  (Foto: Jolwin Dobbelsteen)

Jelle Nesna beantwoordt vragen na film Lucia de B. (Foto: Jolwin Dobbelsteen)

Nesna bekende ook buikpijn te krijgen van het gebrek aan boetedoening van justitie. Jelle Nesna heeft Lucia de Berk ook begeleid rond het proces van de film. Hij had het ongemakkelijke gevoel na de première van de film “Ik stond daar met Lucia de Berk op het podium en de zaal klapte voor de film; Ook ik voelde toen wat Lucia voelde: ‘nu klappen ze voor de goede afloop, jaren eerder voor haar veroordeling’”.

Lucia de Berk werd in 2002 op basis van een ondeugdelijke bewijsvoering veroordeeld voor zeven moorden. Het ging om kinderen en ouderen die stierven toen de verpleegkundige dienst had. Het Openbaar Ministerie leidde aan een tunnelvisie. Daar kwam nog bij dat de betrokken ziekenhuisdirecteur en medewerkers van justitie elkaar kenden van een zangclub. Het ‘ons kent ons’-sfeertje komt ook terug in de film. Volgens Nesna moeten we ons afvragen in wat voor een maatschappij wij willen leven: “Ik heb liever dat er een schuldige vrij rond loopt dan dat er mensen onschuldig in de cel kunnen worden gestopt”.

Jelle NesnaLucia de Berk maakt het volgens Nesna naar omstandigheden goed. Wel ondervindt ze de gevolgen van een hersenbloeding. Over de hoogte van de schadevergoeding zou ze hem niets hebben verteld.

Studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen gaan dinsdag 1 juli het gesprek aan met creative director Jelle Nesna en voormalig verpleegkundige Lucia de Berk. Voor De Pul was het de tweede keer dat er een filmmaker kwam vertellen over de film. Eerder was regisseur André van Duren te gast om vragen te beantwoorden over ‘De Bende van Oss’. Het nieuwe seizoen van Filmhuis De Pul start op 28 augustus met de film ‘Tracks’.

1 thought on ““Liever een schuldige vrij dan een onschuldige levenslang”

  1. Een goed verslag. Zo weet ik tenminste ook een beetje wat er na de film nog verteld is, ondanks dat ik er niet bij was.

Reacties zijn gesloten.