Begraaf Sinterklaas

Pakjesboot_12Iets wat een kinderfeest had moeten zijn is een bron van ellende geworden: Sinterklaas! Ik stel voor om er dan maar helemaal mee te stoppen. Laten we de Sint begraven en zijn verjaardag voortaan niet meer vieren. De Sint hoeft er niet eens meer dood voor te gaan, want dat is hij al sinds 342.

Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet roeren met de meest extreme uitspraken. Het is een volwassenendiscussie geworden, die op een erg onvolwassen manier gevoerd wordt. Wat de invloed van deze discussie op de gelovende kinderen is, die vraag wordt nauwelijks gesteld!

Ik snap het prima dat Nederland massaal discussieert over de kleur van de hulp van Sinterklaas. Het houdt ons af van de werkelijke problemen in Afghanistan, Afrika, Irak, Israël, Syrië en weet ik veel waar al niet meer. Kunst moet discussie opwekken en dat doet het toneelstuk, dat elk jaar van half november tot begin december wordt opgevoerd, nu al enkele jaren.

Ik ben de discussie meer dan beu. Eigenlijk ben ik het hele Sinterklaasfeest meer dan beu. Ieder jaar zie ik weer hoe Sinterklaas de kinderen ongelijk beloont. Alsof kinderen van welgestelde ouders liever zijn dan die van minderbedeelden. De tweedeling in onze samenleving komt ook in dit feest tot uiting.

Kinderen mogen al niet meer bang worden gemaakt met de roe. We moeten meer van belonen uitgaan dan van straffen, maar als je arm geboren bent dan word je tijdens Sinterklaas elk jaar opnieuw gestraft. Natuurlijk zou je kunnen aanvoeren: De Sint houdt rekening met leefomstandigheden van het kind, maar dat is slechts het smoesje om dit oneerlijke toneelstuk in stand te houden.

Sinterklaas kleurplaatSinterklaas zal best ooit nuttig zijn geweest om de speelgoedhandel te stimuleren, zoals Moederdag de drogisterijen en parfumerieën stimuleert, Vaderdag de doe-het-zelfzaken en elektronicabedrijven helpt en de kerstboom alleen maar ooit is verzonnen om de tuincentra de winter door te helpen. Eigenlijk is het alleen maar commercie. Laten we er alsjeblieft mee stoppen en naar gelang we zelf het geld nodig hebben het of inzetten voor ons gezin of ten behoeve van een goed doel.

Ik snap dat ik voor mijn opvatting weinig medestanders zal vinden. Sterker nog: ook ik mag op ten minste twee plaatsen Sinterklaas gaan vieren. Voor een deel zijn de cadeaus al binnen. Ik moet toegeven dat ik het moeilijk vind om tegen mijn zoontje te zeggen: ‘Sorry Sinterklaas is één groot verzinsel en ik doe er niet aan mee’. En zo word ook ik gegijzeld door de massa. Oké en door mijn vrouw. Zij wil immers wel gewoon Sinterklaas vieren. Leuk dus, zo’n eigen mening, maar je voelt je er wel eenzaam door.

Sinterklaas ten grave dragen is vooralsnog een onhaalbaar idee, daar zal ik me bij neer moeten leggen. Het zou fijn zijn als alle discussievoerders in de zwartepietendiscussie er zich nu bij neerleggen dat de Sint weer in ons land is. Ik stel voor de strijdbijl te begraven, in elk geval tot 7 december. Een fijne Sinterklaas!

stoomboot2