Mensenkennis?!

Ik bevind me in goed gezelschap. Dit artikel stond 17 juni in het Brabants Dagblad.

Ik bevind me in goed gezelschap. Dit artikel komt uit het Brabants Dagblad van woensdag 17 juni 2015.

De Landerdse burgemeester Marnix Bakermans vindt zijn collega uit Bernheze een goede burgemeesterskandidaat voor te vormen gemeente De Maashorst. Ik heb hiervan met enige verrassing kennis genomen. Ik ging er altijd prat op mensenkennis te hebben, maar begin nu toch aan mezelf te twijfelen.

De Udense burgemeester Henk Hellegers heeft de leeftijd om van zijn welverdiende oudedag te gaan genieten. Ik dacht daarom dat Bakermans in Landerd het burgemeesterschap kwam oefenen. Hij blijkt geschikt, behoudens enkele politieke standpunten en oneigenlijke burgemeesterssteun aan lokale initiatieven na. Landerd is dan ook te klein voor een met gemeenschapssteun gefinancierde vestiging van V&D.

Ik vraag me nu af hoe ik kon denken dat Marnix een carrièreburgemeester was. Zijn partij: ‘Jong Uden’ jaagt namelijk ook nooit pragmatische ambities na, dat heeft ze wel bewezen bij de coalitievorming een jaar geleden. De kiezer had gesproken, maar ‘Jong Uden’ liet haar oren hangen naar – voormalige partner – de VVD. In dit licht is een keuze door de burgemeester van Landerd voor Uden een logische, je blijft hiermee immers je – oude – vrienden trouw. Na samenvoeging van Landerd met Uden blijft er een burgemeester over, maar ach: Hellegers is toch pensioengerechtigd, dus dan kan er wel een stoeltje gemist worden. Nu wordt door Uden & Landerd ingezet op een samenvoeging met ook Bernheze. Dat levert een hele andere stoelendans op, waarbij slechts een zetel overblijft voor twee burgemeesters, want dat Hellegers af gaat zwaaien ligt wel in mijn lijn der verwachting.

20150616BakermansElke burgemeester krijgt bij zijn aanstelling immers een opdracht mee van de Commissaris van de Koning, dit bevestigde de Schijndelse wethouder Peter Roozendaal onlangs in het Landerdse weekblad de Arena. De taak van Hellegers zal het vlottrekken van het fusieproces tussen Uden en Veghel zijn geweest. Verder heeft hij de leeftijd om het openbare bestuur vooral bij de KBO nog te dienen. Marieke Moorman (Bernheze) en Marnix Bakermans (Landerd) daarentegen zijn nog jong en fris. Beide hebben vooral politiek-bestuurlijke ervaring en zijn dus gebrand op een functie in het openbaar bestuur.

De papieren van Marieke Moorman zijn in dat geval beter. Zij was ooit wethouder in Tilburg. In deze ‘moderne industriestad’ met ruim tweehonderdduizend inwoners had ze een zware portefeuille. Ze zal dus zeker haar ‘mannetje’ staan in een gemeente van vijfentachtigduizend inwoners. Er is voor haar alleen een klein probleempje: Bernheze is net als Landerd een weeffout. De vraag is of haar inwoners wel op gemeente De Maashorst zitten te wachten.

Zou Marnix Bakermans dat beseft hebben toen hij tweette dat Moorman een goede burgemeesterskeuze zou zijn voor De Maashorst? Als zij geen aanspraak meer kan maken op deze positie blijft Marnix als enige kandidaat over.  Met die tactiek kan hij Marieke Moorman nu prima naar voren schuiven als de ideale kandidaat; Bakermans wint er de symptahie mee en Moorman gaat er daardoor waarschijnlijk harder voor knokken, zodat Heesch en Nistelrode aansluiten bij Uden & Landerd en Bakermans een gemeente van bijna zesenzeventigduizend inwoners kan gaan leiden.

Of is mijn cynisme vooral gestoeld op het feit dat ik moeilijk kan toegeven een verkeerde inschatting te hebben gemaakt?