Het Bernheze-gevoel

De wereld raast aan Bernheze voorbij via de A50, A59 en N279. Maar binnen die driehoek ligt een prachtige groene gemeente, die rust uitademt.

Het is alleen wel jammer, dat de inwoners fijnstof inademen.

Heerlijk eten aan het Raadhuisplein nadat je net je garderobe hebt vernieuwd of genieten van een concert bij zonsondergang. Het kan in Bernheze net als het bezoeken van een mooie film of theatervoorstelling en een receptie houden bij Rob in Loosbroek.

De gemeenschapszin is nog volop aanwezig. Niet alleen in het zich altijd achtergesteld voelde Vorstenbosch, maar ook in Heeswijk-Dinther waar een werkgroep de kermis naar een hoger plan gaat tillen. In Nistelrode kent al een grote groep vrijwilligers de sfeer en aantrekkingskracht van de Pinksterfeesten en Heesch presenteert zich tegenwoordig weer. En je ziet daar ook in de wijken een sterke samenhang. Kijk maar naar de Componistenwijk, die in de race is voor ‘Kern met pit’.

Op zichzelf staand zijn de dorpen van Bernheze hecht. Toch geloof ik niet dat veel inwoners zich Bernhezer voelen. Deze gemeenschappelijke factor is voor slechts een enkeling weg gelegd; de leden van de Bernhezer Kunst Kring, de deelnemers aan de Toeristisch Recreatieve Vereniging Bernheze, medewerkers en bestuur van de gemeente en misschien een enkele lokale verslaggever.

Deze mensen zetten zich in voor alle dorpen in Bernheze. Dat schept een band en die zou je het ‘Bernheze-gevoel’ kunnen noemen. Maar ben je werkelijk van hier, dan voel je, je toch het meeste betrokken bij de kern waar je woont.

Ik voelde me drie jaar lang wel Bernhezer. En ik woon niet eens in de gemeente. Ik woon in Landerd, maar ik voel me meer Zillander, dan inwoner van Landerd. Verder voel ik mij Nederlander en Brabander. En dat laatste gevoel was ook sterker toen ik nog voor Omroep Brabant werkte. En zie daar mijn punt: je kunt je pas echt ergens bij voelen horen als je erbij betrokken bent.

Een fusiegemeente bestaat op papier. De grenzen zijn bureaucratisch bepaald. Hier in Heeswijk-Dinther weten ze daar alles van. Ondanks dat deze twee kernen al in 1969 zijn samengevoegd voelen de inwoners zich toch nog steeds of Heeswijker of Dinthernaar. Zoiets komt dus nooit meer goed. Het is dan ook een illusie om te geloven dat een inwoner van Heesch zich betrokken gaat voelen bij Dinther en Heeswijk bij Nistelrode.

Dat wil overigens niet zeggen dat er niet gestreefd mag worden naar samenhang. Het zijn naast verenigingen en de gemeente de media die proberen de gemeente Bernheze te binden. Dat geldt ook voor WanFM, WanSite, WanTV en WanTXT. Het is niet voor niets dat ik mij Bernhezer voel. Ik zal met veel liefde en plezier naar De Kersouwe blijven gaan, De Pas bezoeken, eten in aan het Raadhuisplein in Nistelrode, mee wandelen in Vorstenbosch of een feestje vieren in Loosbroek.

En dat blijf ik ook doen als de gemeente straks Groot Meierij, Maashorst, Uden, Veghel of Oss heet. Alhoewel BernHEESCHe bij Oss dat natuurlijk nooit.