SATIRE: Westerlingen niet welkom!

onderzeeniveau“Als morgen de dijken breken dan willen wij ook opgevangen worden”, deze uitspraak is van Mart (24). Hij ik kandidaat in het EO-programma: ‘Rot op naar je eigen land’. In dit programma reizen zes twintigers van Nederland naar het Midden-Oosten. Ze volgen de omgekeerde vluchtelingenroute. De uitspraak van Mart zette mij aan het denken.

De nu volgende column is bedoeld als een spiegel en vertolkt niet mijn mening.

Als de dijken breken komt de vluchtelingenstroom uit de Randstad opgang. De regio is dan de eerst aangewezen plek om westerlingen op te vangen. De Randstedelingen komen naar het gebied dat ze zelf altijd verfoeid hebben. Alles buiten de grote drie is altijd aangemerkt als achtergesteld en onder ontwikkeld, maar als de dijken zijn gebroken voldoet ‘dé provincie’ in een keer wel.

Ik heb geen zin om een westerling in huis te nemen. Ze hadden maar moeten zorgen voor een betere waterkering. Die westerlingen weten toch altijd alles beter, dan hadden ze hun dijken toch wel wat veiliger kunnen maken? Daarbij als dat niet mogelijk was dan is het nog altijd hun eigen keuze geweest om in het laagland te gaan wonen. Ik vind niet dat bijvoorbeeld Brabanders hen moeten helpen.

Brabant heeft al zoveel importinwoners. Sowieso is Brabant al vol. Er wonen 2,5 miljoen mensen en er moet ook nog wat natuur overblijven. Ik vind dat er een hoge dijk rond Brabant moet komen om de vluchtelingenstroom tegen te houden. Trouwens we moeten al provinciegenoten opvangen, want niet heel Brabant licht boven de zeespiegel. We doen dus al voldoende.

Werkloosheid is trouwens niet alleen voorbehouden aan de Randstedelijke provincies. Ook in de regio zitten mensen thuis duimen te draaien. Er is daarom helemaal geen ruimte voor westerlingen, want die nemen alleen maar onze banen in.

Westerlingen spreken ook helemaal niet de taal van de regio. De vraag is of ze wel willen integreren, want ze zijn immers altijd ‘de betere’ Nederlanders geweest. Ze zullen vast hun eigen normen en waarden willen doorvoeren en het moge duidelijk zijn dat die westerlingen er een ‘lossere’ moraal op na houden met hun rosse buurten en drugsbeleid.

Westerlingen zijn arrogant, crimineel of seksistisch. De regio heeft daarom helemaal geen morele verplichting om ze op te vangen. Ze hadden er beter aangedaan om te leren zwemmen en Groot-Brittanië is de andere kant op. Opvang in de regio is alleen een oplossing als je de regio respecteert.

Is dit hatelijk? Herschrijf het voorgaande dan eens met in plaats van westerlingen de term moslims en op de plaats van Randstedelingen schrijf je Syriërs. Natuurlijk zijn zij niet op de vlucht voor het water, maar voor een oorlog.

Ik kan slecht tegen mensen die simpel denken. Femmeke, Kelly, Mart, Lousanne, Pepijn & Vincent irriteren mij ieder op hun eigen manier. Toch heb ik respect voor ze dat zij de uitdaging zijn aangegaan door mee te doen aan ‘Rot op naar je eigen land’. Ik had het niet gedurfd.

Rot op naar je eigen land’ wordt elke woensdagavond uitgezonden op NPO3 om 21:10 uur.