Far from the madding crowd

Far from the madding crowdHeesche filmliefhebbers werden maandagavond weggehouden bij cultureel centrum De Pas vanwege de drukte van protestanten en/of relschoppers. De film die geprogrammeerd stond was ‘Far from the madding crowd’, dat betekent ironisch genoeg ‘ver van de drukte’. En ver (genoeg) van die drukte heb ik me weer zitten ergeren aan de schreeuwende, scheldende en vooral rellende minderheid.

Het is niet dat ik me niet kan voorstellen dat je geen asielzoekerscentrum in je omgeving wilt hebben, want het zijn troosteloze accommodaties en broeinesten van conflicten. Ga maar na: na drie weken camping ben je ook blij dat je terug naar huis kunt? Als je dichtbij elkaar op de huid zit ontstaan er conflicten. Toch merkt de omgeving van een asielzoekerscentrum daar niet meteen iets van.

Asielzoekerscentra, zoals ik ze van binnen heb gezien, zijn gesloten bolwerken van treurigheid. Er is geen gezellige aankleding, mensen zitten dicht op elkaar en er is nauwelijks dagbesteding. Als jij je niet al ellendig voelde bij binnenkomst dan doe je dat zeker bij het verlaten van deze opvang. Misschien zou het goed zijn om je als demonstrant tegen zo’n AZC ook even in de vluchteling te verplaatsen.

De argumenten tegen een vluchtelingenopvang hebben doorgaans alleen te maken met angst. Er is namelijk geen krachtiger wapen dan het zaaien van angst. De relatief redelijken doen dit met woorden en de Heesche hufters doen het met geweld. Net als die in Geldermalsen trouwens. Daar heef het gewerkt. Ik ben benieuwd hoe recht de rug is van de raadsleden in Bernheze.

Vrouwen en kinderen zouden moeten vrezen voor hun welzijn, zo wordt beweerd. De Keulse aanrandingen worden hiervoor als bewijs aangevoerd. Ik vraag me af hoe die demonstranten zich gedragen als ze in het eerste weekend van februari weer een glaasje te veel ophebben onder het motto van ‘het is carnaval’. Men meent dan immers iedereen te mogen omhelzen en sommigen laten het daar niet bij, maar een polonaise is op armlengte afstand!

En nu kan ik wel aanhalen dat het makkelijker is om naar asielzoekers te wijzen als potentiële verdachten dan ze aan te wijzen als daders. Daarbij zou ik in herinnering kunnen brengen dat de moordenaar en verkrachter van Marianne Vaatstra uit het buurdorp Oudwoude kwam en niet uit het asielzoekerscentrum vlakbij Kollum. Toch heb ik niet de illusie dat ik daarmee de tegenstanders van het Heesche AZC op andere gedachten breng.

Relschoppers kennen maar één taal en dat is die van geweld. Alleen glijden we nog verder af als we eieren, stenen en vuurwerk terug gaan gooien. In dat opzicht moet toch een ‘heilig boek’ worden geciteerd: “Wie zonder zonde is werpe de eerste steen”. Over geloof gesproken: ik geloof niet dat het de oproerkraaiers van gisteravond om het asielzoekerscentrum te doen was. Daarvoor waren het iets teveel jonge koppies.

Tot slot wil ik maar één ding en dat is me terugtrekken, ‘Far from the madding crowd’. Ironisch genoeg plant men daar vaak de asielzoekerscentra met een escalerend protest tot gevolg. Hoe zou de drukke stad reageren?