Volkert verlos ons…

De rechter gaat mogelijk een fascistische politicus beschermen tegen vrijheidsstrijder Volkert van der Graaf. De man die Pim Fortuyn ombracht moet zich namelijk op dinsdag 17 januari voor de rechter verantwoorden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Volkert de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating overtreden.  Ik vermoed dat justitie vooral de kans op recidive wil voorkomen.

Bakken met geld kost het om een politicus te beschermen tegen zijn eigen haatzaaierij. Naast het inhuren van beveiligers en het verzamelen van inlichtingen door veiligheidsdiensten moeten ook potentiële aanslagplegers worden aangehouden en vastgezet. Logisch, want het zou zonde zijn als je zonder resultaat jaren geld over de balk hebt gesmeten. Justitie ziet Volkert daarom het liefste vastzitten.

Vijftien jaar geleden besloot Volkert ons te beschermen tegen het opkomende fascisme van Pim Fortuyn. Deze charismatische geleerde en Elseviercolumnist met zijn populistische opvattingen vormde een bedreiging voor niet-westerse medelanders. Het had me niet verbaasd als niet Volkert, maar een islamfundamentalist Fortuyn had omgebracht. Het had de dood van Fortuyn niet minder zinloos gemaakt, maar Nederland wel nog meer ontwricht.

Fortuyn werd vermoord op het mediapark nadat hij te gast was geweest in het middagprogramma van Ruud de Wild. Het is in 2017 vijftien jaar later en deze diskjockey is terug op de radio bij de publieke omroep, met een middagshow. Het zou zomaar kunnen dat De Wild opnieuw lijsttrekkers uitnodigt. Immers, de geschiedenis herhaalt zich voortdurend.

Volkert kent de route naar het mediapark al. Hij zou dus opnieuw toe kunnen slaan om Nederland te redden van een oproerkraaier, die grossiert in angst zonder oplossingen te bieden. Evenals in 2002 zal ik niet kunnen rouwen om diens dood, maar anders dan in die tijd besef ik dat het de onvrede niet weg zal nemen.

De geschiedenis moet zijn loop krijgen. Als Nederland gepijnigd wil worden door op democratische wijze een leider aan te wijzen die een groot deel van onze medelanders afwijst dan zullen wij deze martelgang moeten ondergaan. De fascistische populist moet de kans krijgen zijn onbenul te bewijzen, want anders leven we de komende vijftien jaar door in angst en onvrede.

Volkert kent de gevangenismuren. Hij weet wat het is om beschimpt te worden, terwijl hij eigenlijk de Nederlandse samenleving wil redden van het oprukkende gevaar. Ik mag aannemen dat hij de afgelopen vijftien jaar geen waardering voor zijn daad heeft gevoeld. Ik wil Volkert dat in overweging geven; mocht hij nog steeds overtuigd zijn dat het ombrengen van een politicus een oplossing is. Nederland is het niet waard dat Volkert zich opnieuw laat opsluiten.

Hierbij roep ik Volkert op om de Nederlanders hun lot te laten ondergaan. Al kan ik het moeilijk verkroppen dat een groot deel van onze landgenoten na 15 maart wordt uitgesloten en dat deze groep in onderwaardering en angst zal moeten leven. Pas als we elkaar willen zien en erkennen kunnen we samen leven. Een eenling biedt geen oplossingen: niet als politicus en zeker niet als moordenaar.

Dus, Volkert: verlos ons… NIET!

(Deze column is ook voor potentiële Volkerts)