3FM’s leeftijdsdiscriminatie

“Een wonderkind van veertig, dat is een naar geval, die zoveel had kunnen worden, maar die niks meer worden zal,” het zijn de woorden die Boudewijn de Groot zingt in ‘Een wonderkind van 50.’ Op de valreep wilde ik mijn noodlot ontlopen en meldde ik me aan voor de 3FM DJ Dag; een opleidingsdag van de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen Nederland). Helaas blijk ik voor 3FM te oud.

Een kleine vreugdekreet verliet mijn mond toen ik op maandag 23 oktober ingeloot bleek voor de 3FM DJ Dag. Op de website stond immers: “Doelgroep: dj’s, presentatoren van 18 tot 28 jaar met minimaal 1 jaar ervaring als radiopresentator.” Hieruit begreep ik weliswaar dat ik niet de doelgroep ben, maar niet dat ik echt niet welkom zou zijn, dat veranderde na het zien van de vragenlijst bij de toelatingsmail.

Ik moest mijn geboortedatum invullen (vraag 1), want de 3 FM DJ dag is namelijk “Alleen toegankelijk voor deelnemers tot 28 jaar.” Kijk, dat is een ‘serieuze’ boodschap èn leeftijdsdiscriminatie! Ik heb 3FM nu  dus maar van mijn autoradio verwijderd. Ik ben immers veel te oud, want geboren op 30 januari 1979 in Keizerstad-FM-bolwerk Nijmegen. En dat terwijl ik misschien wel “Oud in mijn lijf ben, maar jong in mijn kop,” om Stef bos te citeren. Verder ben ik opgegroeid met een radiopiraat en bijna vijfentwintig jaar werkzaam bij de lokale radio (vraag 2), waardoor ik hoopte dat ik zou kunnen doorstarten bij 3FM; hun slogan is immers: “Music starts here.”

Op de site van de OLON stond dat deelnemers aan de workshop leren de doelgroep aan te spreken en gezien het gebrek aan reacties op prijsvragen in mijn huidige programma (vraag 3) zou ik die vaardigheid graag verbeteren (vraag 6). Ik denk overigens te presenteren in dienst van de luisteraar. Ik ben in staat om onderwerpen kort, bondig en duidelijk uit te leggen en kan in weinig woorden toch inhoud aan mijn presentatie te geven. De sterke kanten waarom werd gevraagd in vraag 4.

Bij het maken van mijn radioshow Jolwin.nl zie ik het als een uitdaging (vraag 5) om naast het af en aankondigen van de nummers ook nog wat over de muziek te vertellen. Tegelijkertijd vind ik het moeilijk om te bepalen wat een luisteraar leuk vindt om over mij te weten. Al loop ik er niet van weg om te proberen mijn aaibaarheid te tonen.

Uit liefde voor muziek en zendingsdrang vond ik in 1993 op 14-jarige leeftijd de weg naar de lokale radio. Toffe bands en artiesten wil ik graag een platform bieden (vraag 7), denk aan bands als Bazart & Gifter, singer-songwriter Midas of de solo-opererende Tim Akkerman. Het zijn zulke muzikanten voor wie ik een lans wil breken. En dat het liefst met collega’s als Frank van der Lende (28), Domien Verschuuren (29),  Rámon Verkoeijen (31), Eva Marcelle Koreman (33), Roosmarijn Reijmer (38) en Michiel Veenstra (41). Hé, die zijn op 3 december allen ouder dan 28!

Mogelijk ben ik nu ontzettend sarcastisch, maar dat is dan ook wel een beetje mijn stijl van radio maken (vraag 8). Ik koppel graag de muziek aan de actualiteit en zoek de juiste liedjes bij de onderwerpen, die ik behandel, zoals films, agendatips en de column. Ik neem de luisteraar aan de hand mee door mijn programma; zoals ik bij vraag 4 al had aangegeven als mijn sterke eigenschappen.

Ik voel mij als mens maatschappelijk en sociaal betrokken bij mijn leefomgeving, die betrokkenheid wil ik uitstralen als radiomaker (vraag 9). Ik kan mij opwinden en ontroeren over nieuwsgebeurtenissen en ik raak bevlogen van mooie melodieën en scherpe teksten. Het is daarom dat ik een extra ‘groot hart’ heb voor Nederpop. Daarbij begint mijn liefde voor muziek niet pas bij de huidige hitlijst, maar kan ik ook de muziek uit de jeugd van mijn ouders waarderen.

Toegegeven: mijn maatschappelijke en muzikale ontwikkeling overstijgt misschien wel de doelgroep van 3FM. Eigenlijk was dat al duidelijk toen ik Boudewijn de Groot en Stef Bos citeerde. Misschien pas ik wel beter bij NPO Radio 2, Radio 10, Veronica of zelfs 100%NL. Zenders waar ik zelf ook vaak op afstem.  Alleen hebben deze geen opleidingstraject. Verder kan ik mij niet aan de indruk ontrekken dat opleidingscoördinator Timo Kamst (39) graag jonkies heeft om ze baas te kunnen te zijn. En ik maar denken dat de Jeugd van Tegenwoordig verbaal sterker is, of zou het dan alleen om die rappers gaan.