Journalistieke cijferfetish

De gemiddelde Nederlander bestaat niet. En met in enquêtes verzamelde gegevens op een hoop gooien verkondig je nog geen waarheid. Het puur acteren op cijfers, die gepromoveerd worden tot feiten doet het ‘gezond boerenverstand’ te kort. D66-fractieleider Alexander Pechtold zei het mooi, afgelopen woensdag in De Stelling van Nederland: “Als je net werkeloos bent geworden dan zegt het je natuurlijk niets dat het met de economie beter gaat.”

Op basis van onderzoek van de Rabobank en de Universiteit Utrecht is het onbegrijpelijk dat er in Oss woensdag 25 oktober zoveel ‘gewone Ossenaren’ waren met kritiek op het kabinet Rutte III. Immers vrijdag bleek dat Noordoost-Brabant zich bevindt in de op één na welvarendste trede van Nederland. De gelukkigste regio is Noord- en Midden-Drenthe.

Een derde van de Nederlanders is volgens EenVandaag ernstig gefrustreerd over de politiek. En volgens dit programma hebben deze mensen vooral SP en PVV gestemd. Een makkelijke conclusie, die je ook zonder onderzoek had kunnen treken op basis van je boerenverstand. Als je elke dag je ‘dubbeltjes’ om moet draaien om in je levensonderhoud te voorzien dan raak je volgens mij altijd meer gefrustreerd dan wanneer je het een keertje met een fles champagne of een toastje kaviaar minder moet doen. Dat is dan vooral ‘vervelend.’

Overigens geloof ik niet dat mensen die echt aan de onderkant van de inkomensplaatjes hangen altijd zwaar gefrustreerd zijn. Als dat zo was dan had SBS6 nooit de serie ‘Steenrijk, Straatarm’ kunnen maken. Natuurlijk is dat programma geen wetenschap, maar het geeft net als die opruiende televisie van de AVROTROS ‘De Stelling van Nederland’ een inkijkje in het leven van medelanders.

Steenrijk, Straatarm’ heeft in elk geval bij mij de ogen geopend dat niet alle rijken neerkijken op mensen in de bijstand. Gelukkig bestaat Nederland niet uit allemaal ‘Jort Kelders.’ Zijn bedevaartstocht voor de welgestelden is ook vooral ingegeven door frustraties. En maar roepen dat we positief moeten zijn. Alsof Kelder zelf zo’n positievo is. We hoeven geen medelijden met hem te hebben, maar de crisis heeft er bij hem wel ingehakt. Tuurlijk!

Als je chauffeur, kassamedewerker of vakkenvuller bij Jumbo bent en hoort hoe het bedrijf winst na winst maakt, ook tijdens die crisis dan vraag jij je toch af waarom jij dat niet merkt op jouw loonstrookje. En zo zijn er zoveel bedrijven. Hoeveel bouwvakkers zijn hun goedbetaalde baan niet kwijtgeraakt om voor een fractie van dat loon te gaan freelancen. En roep nou niet dat, dat hun eigen keuze is, want ieder mens is in een bepaalde richting geschoold.

Even makkelijk van baan wisselen is voor weinigen weggelegd. Wel vaak voor politici. Zeker van de rechtsere partijen als CDA, D66 & VVD. Het is niet voor niets dat de PvdA de laatste jaren zo naar rechts is opgeschoven. Elk mens met een gezond verstand zorgt in de eerste plaats voor zichzelf. Pas als je tevreden bent, kun je onbevangen voor een ander opkomen.

En die ander is geen gemiddelde. Een mens is geen cijfer. Elk mens is uniek en in onderzoeken worden al die unieke eigenschappen gemengd tot een grijze brij, die vervolgens verkondigt wordt als een onomstotelijke waarheid, zonder enige vorm van nuance. Een wereld in zwart en wit zou ik maar saai vinden en ik geloof dan weer niet dat ik daarin uniek ben.