Politieke willekeur subsidiëring omroepen

20131119beeselSubsidiëring van lokale omroepen is in ons land onvoldoende veilig gesteld. De zenders zijn afhankelijk van de willekeur van gemeentebesturen. De ene omroep krijgt miljoenen. De andere krijgt niets. Zo heeft de gemeenteraad van Beesel maandagavond de financiële stekker uit RTV Beesel getrokken.

De lokale partijen CDA en VLP zien meer in sterke lokale omroepen die tenminste 100.000 inwoners bedienen. Beleid dat ook de OLON; de Organisatie van Lokale Omroepen Nederland voorstaat. Bij deze branchevereniging hoeft RTV Beesel nu dus ook niet aan te kloppen voor steun.

De OLON laat duidelijk merken niets op te hebben met kleine lokale omroepen. Ondanks hoogwaardige kwalitatieve inzendingen voor de OLON-awards van kleine omroepen vielen alleen de grote omroepen met flinke budgetten in de prijzen.

Budgetten die vaak door goedwillende gemeentebesturen zijn toegekend en doorgaans de wettelijke verplichte bijdrage fors overschrijden. Voor de wettelijke bijdrage is namelijk geen kwalitatief hoogwaardig journalistiek product neer te zetten. En zeker niet op zowel radio als tv als internet. Het is dus hoogtijd dat de wettelijke bijdrage omhoog gaat en niet meer afhankelijk is van de politieke willekeur. Als gemeenteraden er nu liever straatlantaarns of buitengewoon opsporingsambtenaren van wil betalen dan kan dat.

De regionale omroep krijgt wel een vast bedrag. Dit bedrag kan de provincie alleen omhoog, maar niet meer naar beneden bijstellen (zonder wederzijdse overeenstemming van de provinciale omroep). Ook landelijk is de subsidie van de publieke omroep geregeld, al zie je hier ook dat de politiek de omroepen wil korten. Immers, de commerciële omroepen brengen ook nieuws.

Verschraling treedt op in het publieke domein als we de markt zijn werk laten doen. Zit het economisch tegen dan lopen de reclame-inkomsten terug en gaat de kwaliteit van de programma’s naar beneden. Journalisten moeten steeds meer vrezen voor hun baan en gaan bedrijven minder kritisch volgen. Immers deze bedrijven betalen hun salaris.

Als we willen dat de Nederlandse radio en televisiejournalistiek zijn onafhankelijkheid behoudt dan moeten we deze zowel vanuit reclames als door subsidies bekostigen (dat houdt de zaak in evenwicht). Door subsidies te schrappen krijg je straks dat het bedrijfsleven niet meer kritisch wordt gevolgd en de politiek nog wel. Immers die laatste groep dokt niets en is een makkelijke prooi. De eerste groep mag graaien, zolang de programmamakers maar een graantje mee kunnen pikken.

Ik stel voor dat voortaan er per inwoner 30 euro per jaar aan de publieke omroep besteedt wordt. €10,- naar lokaal, €10,- naar regionaal en €10,- naar nationaal. Dit zorgt voor een eerlijke verdeling. Een kleine omroep heeft minder dan een grote en er komt een einde aan de willekeur. Ik snap dat met dit voorstel vooral de landelijke omroep flink moet inleveren, maar dat systeem met al die verschillende omroepen met eigen besturen, directeuren, managers, overheadafdelingen is echt niet meer van deze tijd.

Een nieuwe manier van subsidiëren had de omroep in Beesel kunnen redden. Die wordt nu de nek omgedraaid door raadsleden met een omroepverleden. Zij hebben de lokale omroep eerder verkwanseld aan Roermond. Die besteedde vervolgens nauwelijks aandacht aan Beesel, want de gemeente Beesel weigerde deze omroep een subsidie. En je gaat natuurlijk als programmamaker niet een gebied blijven bedienen als het gemeentebestuur weigert met de toegezegde gelden over de brug te komen.