Geef gemeente Maashorst een reële kans

Aan deze tafel zouden te raadsvergaderingen gehouden kunnen worden.

Aan deze tafel zouden te raadsvergaderingen gehouden kunnen worden.

Aangezien de dieren geen stem hebben, wil ik het hier voor hen opnemen. De dassen, rugstreeppadden, heikikkers, nachtzwaluwen, boomleeuweriken en geelgorsjes willen namelijk ook gehoord worden. Deze dieren voelen zich volkomen genegeerd. Het meeste pijn deed voor ze de opmerking van de Osse burgemeester Wobine Buijs. Zij vindt een natuurgebeid geen basis voor een nieuwe gemeente.

Ronduit boos zijn de schapen, Schotse Hooglanders en de binnenkort hun intreden makende Europese bizons (wisenten). Deze dieren willen dat de gemeente Maashorst er koste wat kost komt. De Hooglanders zien voor zichzelf een taak als wethouder weggelegd, de schapen denken het prima te redden als raadslid en een wisent heeft gesolliciteerd naar de functie van burgemeester.

Ten opzichte van de Landerdse raad zou er weinig verandering optreden. Daar gaan de vergaderingen vaak toch al gepaard met een hoop geblaat. In Oss achten ze hun overlegcultuur waarschijnlijk wat hoger. Het is daarom dat Burgemeester Wobine Buijs zei: “Je kunt een natuurgebied – waarvan de essentie is dat er weinig menselijke activiteit is – toch niet tot het centrum van een gemeente maken?”

Schaijk en Reek horen bij het Maasland. Oss lijft deze dorpen graag in. Ik vraag me af wat Zeeland dan moet, want laten we eerlijk zijn: Uden gooit het belastinggeld ook graag over de balk met een evenementenbak bij Markant, het afbreken van een goede (rooie) school en het subsidiëren van een noodlijdend warenhuis (V&D). Nee, in Uden beperkt zich het geblaat niet tot de Peelse schapendag.

Uden kan best een portie Harrie van Dongen, Jeroen van den Heuvel, Frans van den Hoogen en Sybren Reitsma gebruiken. Ik vrees alleen dat ze Jacques Pijnappels niet graag terug zien. Het is daarom dat de belangen het beste beheerd kunnen worden door de dieren. Menselijke activiteit leidt alleen maar tot conflicten. En is het niet dat de herindelers juist daar zo graag vanaf willen.

Ik betreur het dat er in Bernheze geen schapen in de raad zitten. Hierdoor zal de allereerste Partij-voor-de-Dierengemeente er wel niet komen. Met alleen de steun van de Landerdse Gebroeders Grimmaanhangers valt geen gemeente Maashorst te vormen. Rest een gang van Reek & Schaijk naar Oss en van Oventje en Zeeland naar Uden. De mens wordt er waarschijnlijk beter van, maar aan het belang van de dieren wordt weer voorbij gegaan.

kiesmaashorst

Toch is er één angst die nog groter is voor Eurpese bizons, Schotse Hooglanders en schapen en dat is dat Landerd zelfstandig blijft. De dieren zijn het namelijk zat dat hen een worst wordt voorgehouden, die alleen met toestemming van Oss of Uden kan worden gegeten. Het is op 25 november aan de inwoners van Landerd wie zij de macht willen geven in De Maashorst: de mensen of de dieren?

Ik vrees dat de lezers het bovenstaande verhaal bestempelen als onzin. Je zou zelfs kunnen zeggen als een modern sprookje. En laat dat de Maashorstgemeente nou net zijn, maar dat kon u toch ook wel bedenken zonder de opmerkingen van de Osse burgemeester Wobine Buijs?

Overigens heeft natuurgebied de Maashorst wel een mooi (gemeente)logo.