Piraten als privacywaakhonden?

Ben je niet ontzettend in je kinderjaren blijven hangen als je jouw politieke beweging de Piratenpartij noemt? Alleen in kinderverhalen – en als bier – valt er iets positiefs over piraten te zeggen. Piraten zijn spannend en het zijn vrijbuiters. In die zin is het tevens een perfecte naam voor een Belgisch speciaal bier, maar voor een privacywaakhond?

Zijn ze bij de Piratenpartij in The Pirate Bay van het Kazaa, Limewire & Napster tijdperk blijven hangen. Deze hoeders van de privacy vinden dat het internet weer de vrijplaats moeten worden, die het bij de doorbraak in de jaren negentig was. Auteursrechten zeggen deze politieke dieven niets, want ze vinden dat bronmateriaal overal beschikbaar moet zijn om onze kennis te verrijken. Dat de makers verarmen laat hen koud.

De naam Piratenpartij is uitermate goed gekozen. Aan de Somalische kust kunnen de rederijen daar prima over meepraten. Door een burgeroorlog en daarmee gepaard gaande armoede worden westerse schepen overvallen. De term piraat is niets anders dan een synoniem voor dief, alleen voert deze boef het werk doorgaans uit op zee. En de Piratenpartij heeft haar doelen vooral gericht op de informatiestroom via het wereldwijde web.

Natuurlijk hebben ze een punt als het gaat om wat bedrijven en overheden van ons weten. En ja, het is zorgwekkend hoe makkelijk we onze identiteit te grabbel gooien voor aanbiedingen en in het vooruitzicht gestelde cadeautjes; ons gedrag goedpratend met de woorden: “Ik heb toch niets te verbergen?!”

En zou het geen zorgen moeten baren dat als je via Google gezocht hebt naar nieuwe schoenen – of om het bij piraterij te houden: een nieuwe boot – je op iedere website reclame tegenkomt van deze producten. Niet ‘Big Brother’, maar Bol (de commercie) is watching you.

Niet alleen gezien mijn postuur ben ik dus helemaal klaar met cookies. Ja, ik vind het fijn als mijn leven makkelijker wordt en het is handig als de computer de door jou bezochte websites onthoud; anders is het toch elke keer weer zoeken naar die ene gratis pornosite. Alleen wil ik me niet laten naaien door mijn voorkeuren af te geven aan een bedrijf of instelling; Nee, dat doe ik liever aan de lezer van mijn columns…

We moeten alerter zijn op ons gedrag online, want wees eens eerlijk: je gaat toch ook niet naakt over straat? Alleen om vervolgens alle controle onmogelijk te maken gaat mij ook wat ver. Kwaadwillenden, zoals verkrachters, oplichters en geweldplegers moeten zich niet anoniem kunnen wanen dankzij de privacyvoorstellen van de Piratenpartij.

Het zou goed zijn als alle politieke partijen eens de gedachten zouden laten gaan over internet en privacy. De piraten kunnen zich dan beperken tot spannende verhalen van Kapitein Haak/Peter Pan, Piet Piraat, Jack Sparrow en Zwartbaard. Of natuurlijk het heerlijke Belgische gerstenat van Van Steenberge. Carnaval is voorbij. Het is nu tijd voor Serieuze Politiek.