Koppijnbier / De Twiskerveld pilstest

Amstel in de pot“Bavaria bezorgt je een bonkende kop”, dat beweerde mijn buurman op camping Het Twiskerveld in Twisk. “Van Amstel moet je kotsen”, pareerde ik hem. We kwamen op het onderwerp omdat ik een pilsje (Heineken) aangeboden kreeg en hem uitnodigde om de volgende avond bij mij te komen ‘pilsen’. Aangezien ik alleen blikjes Bavaria had, zag de campingbuur er liever vanaf. En dit oordeel vormde de opmaat voor De Twiskerveld pilstest.

Pilsdrinkers zweren vaak bij een of twee merken. Tegelijkertijd zijn er even zoveel merken die ze boycotten, want je zou er braakneigingen en/of hoofdpijn van krijgen. Mijn buurman op de camping snapt niet dat al die Brabanders Bavaria drinken. En ik zuip nog liever pis dan Amstel, wat het favoriete pilsje van mijn campingbuur uit Leiden is. Heb jij je ooit gerealiseerd dat pils wel heel erg op pis lijkt, het scheelt maar een letter. Daarbij als je eenmaal naar de wc moet dan blijf je lopen.

Mijn vader roept altijd dat er maar twee merken pils zijn: “Die je krijgt en die je koopt”, toch zul je bij hem geen Heineken zien. Ik word snel misselijk van Jupiler, maar ‘mannen weten waarom’. Met mijn campingbuur deel ik de mening dat Oranjeboom niet te zuipen is en dat je er koppijn van krijgt.

Al dat gelul over biermerken, daar krijg je een ontzettend droge bek van. Ik stelde voor dat we allebei vier flesjes ‘pils’ voor elkaar kopen om blind te gaan proeven. Ik wilde natuurlijk bewijzen dat Bavaria niet zo smerig is als hij beweerde.

PilstestflesjesIk kocht Bavaria, Dommelsch, Dors, Gulpener & Hertog Jan (eentje extra voor het geval de campingbuur echt zou weigeren de Bavaria op te drinken; Hij gaat namelijk niet op een terras zitten waar ze Bavaria tappen). De pilsjes werden onherkenbaar gemaakt; Ik heb ze een nacht lang laten weken in een emmer water zodat de etiketten loskwamen. De buurvrouw had de flesjes in aluminiumfolie gewikkeld.

De wedstrijd bestond niet alleen uit het herkennen van het merk, maar ook het bepalen van de smaak. Door dat ge-eikel met de kleur en vorm van bierflesjes konden Brand, Grolsch en Heineken niet meedoen.

Ik had het juist dat ik een Hertog Jan had gedronken, maar deze merknaam bij de Warsteiner geplaatst en heus deze zijn niet met elkaar te vergelijken. Warsteiner is bitterder. Ik dronk deze na de Jupiler, die ik lekker vond tijdens het drinken, maar daarna tot ‘boersalvo’ leidde. De Bud leek wel zoet, maar kwam dan ook na de Warsteiner en werd door mij uitgemaakt voor ‘Amstel’. De ‘Hertog Jan’ kon ik niet thuisbrengen. Ik vond deze lekker smaken, maar niet bijzonder. Kortom ik had mijn favoriete biertje niet herkend.

Mijn campingbuur verging het al niet veel beter. Het eerste biertje was een Dommelsch, dit merk is door hem wel genoemd, maar niet bij het juiste biertje. De tweede was een Gulpener. Tja, die had hij nog nooit gedronken. De derde was de Dors, deze zou worden gebrouwen door Bavaria, maar zelfs Wikipedia durft daarover geen 100% uitsluitsel te geven. Ik dacht laat dat mijn campingbuur dan maar doen; Als die roept: “Gatver, een Bavaria”, dan is het duidelijk. Helaas, bleek hij zelfs de Bavaria niet te herkennen als hij er een drinkt, want dat was volgens hem een Amstel!

BierdopjesDe Twiskerveld pilsstest leverde geen winnaar op. We hadden allebei een juist merk genoemd, maar niet bij het juiste pilsje geplaatst. Zelfs niet toen de dopjes op tafel kwamen. En ondanks dat al dat pils werd omgezet tot pis was er niet echt een verliezer. Ik heb niet hoeven kotsen van de Jupiler en de campingbuur had de volgende dag geen koppijn van de Bavaria. Allebei gaven we dezelfde verklaring: “We hebben er maar één van op”.

Er waren trouwens wel drie gedupeerden, namelijk onze vrouwen en mijn zoontje. Ze lagen wakker van ons gesnurk. Om over de bierscheten maar te zwijgen. Eigenlijk een heel vieze bezigheid dat pils drinken. Proost, ik neem nog een slok; Ik had immers nog blikjes Bavaria in de koelkast.