Pis, rook & decibellen

Begin ik een zeikerd te worden? Het antwoord op deze vraag is vast instemmend, als je een verstokte roker, wildplasser of geluidsman bent! Ik was afgelopen weekend op Festyland en het Heerlijk Hemelrijkfestival in Volkel. Hoewel ik ontzettend genoten heb van de muziek moet ik toch even mijn plasje doen.

Mijn begrip voor de #actiezeikwijf is aanzienlijk toegenomen. De vrouwen hebben namelijk volkomen gelijk. Mannen met een volle blaas laten het overal lopen. Het is echt niet dat er een tekort aan toiletten was op Festyland (en het Heerlijk Hemelrijkfestival). Er waren twee enorme  zones ingericht voor het ledigen van de blaas (en de darmen). Daarbij hoefde geen extra bijdrage te worden geleverd in de vorm van geld – vermoedelijk omdat de prijs al verwerkt was in de  consumptiemunten van €2,86 – maar geld kan dus geen reden zijn geweest om tegen een tent, hek of afscheiding aan te gaan staan urineren. Het gebeurde wel – wat ik vervelend vind voor diegene, die het festival weer af moeten breken – en natuurlijk alleen door mannen, terwijl er statoiletten in overvloed waren. Inderdaad in grotere aantallen dan zittoiletten, waarmee het gelijk van de #actiezeikwijven onomstotelijk is aangetoond. Er is sprake van een grote sekseongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Wat niet wil zeggen dat elke vent zo onfatsoenlijk is om – als de nood hoog is – overal zijn leuter uit zijn broek te hangen om de omgeving onder te sproeien met ammoniak.

Bij binnenkomst van het festival in Volkel maakte spandoeken duidelijk dat de tenten van Festyland rookvrij gehouden dienden te worden. Dat enkele bands en dj’s zich daar met hun rookmachines niet aan hielden, daar kan ik vanwege het showelement nog begrip voor opbrengen. Daarbij sta ik ook niet graag in de bierscheten lucht en vind ik dan de nicotinegeur – hoe ongezond ook – soms nog te prefereren  boven de gehoorzaamheid van het rookverbod. Alleen als op zondag mijn zoontje in een overvolle Spektakulairtent staat voor het optreden van Jebroer (Kind van de duivel) en naast me staan jongeren – die inmiddels beter zouden moeten weten – te stomen dan begint mijn bloed ook het kookpunt te benaderen. Ik heb er niks van kunnen zeggen. Op de spandoeken stond immers dat de tenten van Festyland rookvrij dienden te zijn, niet dat ze dat op vrijdag en zaterdag waren, maar op zondag ging het om het Heerlijk Hemelrijkfestival. Tsja, dan verlang je toch terug naar de tijd dat Festyland drie dagen duurde met op zondag de familiedag.

Verbaasd ben ik, met enkele mede festivalbezoekers, over de hoeveelheid decibellen in de tenten. “Is het niet raar,” merkte een man naast me in de Pulfictiontent op, “dat festivalbezoekers oordoppen moeten aanschaffen om geen gehoorbeschadiging op te lopen. Zou het niet veel voordeliger en makkelijker zijn om de muziek een decibelletje of twintig zachter te zetten?” Ik grap nog:  “Dat Alpine ook graag omzet maakt,” maar deze man bleek opmaatgemaakte oorpluggen van een andere fabrikant te hebben, waardoor het grapje niet gehoord werd; dat lag dus niet aan de decibellen in de tent. Zelf heb ik oordoppen sinds ik op het Nirwana Tuinfeest in Lierop ben geweest. In de tent daar stond een geluidsman, die vermoedelijk zelf een gehoorbeschadiging had opgelopen, zo schel als het geluid klonk.

Vreemd vind ik het wel hoe een minderheid bepalend kan zijn voor de festivalbeleving van de meerderheid. Slechts een enkeling is al zo doof dat hij of zij niet merkt dat het geluid veel te hard staat. Slechts een enkeling is zo verslaafd dat hij of zij het niet kan laten om even buiten de tent het sigaretje aan te steken. En slechts een enkele man neemt niet de moeite om even naar de toiletzone te lopen. Alleen de meerderheid wordt wel de dupe van deze gedragingen. Ik had ook egoïsme boven dit stukje kunnen zetten, alleen vraag ik me af of de werkelijke egoïst dit dan ook had gelezen. En ja, ik ben een zeikerd en doe dat in het wilde weg op het wereld wijde web. Staat daar een boete op?