Laatstewilmiddel

De Coöperatie Laatste Wil ligt onterecht onder vuur door de zelfverkozen dood van Ximena Knol. Deze 19-jarige uit Uden bestelde een zelfdodingspoeder, volgens de ouders aangemoedigd door de Coöperatie Laatste Wil. Deze organisatie wijst hun verantwoordelijkheid van de hand.

Met verbazing heb ik gelezen dat er een zelfdodingspoeder bestaat dat zorgt voor een humaan levenseinde. Door de Coöperatie Laatste Wil wordt dit een laatstewilmiddel genoemd. Het middel, waarvan de coöperatie in het midden laat of het poeder is, zou legaal verkrijgbaar zijn.

De krant stelt dat het laatstewilmiddel een conserveermiddel voor vis, vlees en kaas is, dat begin dit jaar voor 1,55 euro per 125 gram te koop was op internet. De Coöperatie Laatste Wil zou een zelfdodingsmiddel verstrekken aan haar leden. Deze moeten dan wel minstens een halfjaar lid zijn.

De Coöperatie Laatste Wil verstrekt geen gegevens over haar leden, maar stelt wel heel stellig dat ze niet betrokken is bij de zelfdoding van Ximena Knol. Hieruit kun je afleiden dat zij geen lid was

Overigens wordt ook door de vader van Ximena aangegeven dat ze het conserveermiddel gekocht zou hebben voor een schoolopdracht. Het zelfdodingspoeder zou drie weken in huis zijn geweest, voordat ze het levenseindemiddel innam.

Het moet treurig zijn voor ouders om je kind te verliezen. Je hoort immers je ouders te overleven en niet andersom. En toch kan de pijn van het leven soms zo erg zijn dat je geen andere uitweg meer ziet. In het geval van Ximena was dat haar Post Traumatische Stress Stoornis als gevolg van seksueel misbruik.

Toen ik hoorde van het laatstewilmiddel kreeg ik buikpijn, want er bestaat dus een poeder dat je inneemt en waardoor je doodgaat. En het laatstewilmiddel is na inname onomkeerbaar. Ik vroeg me automatisch af of ik dit mijn nabestaanden aan zou kunnen doen.

Ik heb zo ontzettend vaak al verlangd naar de dood. En ik wil niet dat anderen risico’s lopen, omdat ik denk dat het beter is om uit het leven te stappen. In die zin vind ik het ook niet nodig dat de euthanasiewet wordt verruimd.

Het zou toch moeten kunnen dat je zonder toetsing voor- of achteraf door een arts, begeleider of consulent uit het leven stapt op een manier die bij anderen geen trauma veroorzaakt. Ik bedoel dus zonder van een gebouw, of voor de trein te springen. Bovendien zou ik graag een beetje waardig de kist in gaan.

Het bestaan van de Coöperatie Laatste Wil vind ik zelfs wel een goede zaak. Ik overweeg een lidmaatschap van 15 euro per jaar. Het is in elk geval geen schrikbarend hoog bedrag. Ik bedoel bij de journalistenvakbond NVJ betaal ik dat bedrag per maand.

Toch ziet het ernaar uit dat de beschikbaarheid van het laatstewilmiddel aan banden wordt gelegd. De verkrijgbaarheid zou te makkelijk zijn. Alsof de keuze om uit het leven te stappen een makkelijke is. Waarom mogen anderen iemand wel een leven lang lijden opleggen, maar zou ik niet mogen bepalen dat ik mezelf van mijn lijden wil verlossen?

Ik weet de dood van een jonge vrouw van 19 is een schok. En laten we wel wezen er zal een stuk meer medeleven zijn voor de zelfverkozen dood van een vrouw dan voor een man. In die zin maak ik me geen illusies. Toch wil ik geen onderscheid maken: als iemand het leven ondraaglijk vindt dan moet het laatstewilmiddel een mogelijkheid zijn.

Elk mens verdient wat mij betreft een humaan leven en als dat er niet is dan is een levenswaardig einde wat mij betreft een reële optie.

Mijn motto gaat nu op voor de Coöperatie Laatste Wil: (Laat Ze Maar Praten).

boudewijn de groot – verdronken vlinder

1 gedachte op “Laatstewilmiddel

  1. Ten Eerste vind het verschrikkelijk dat u Dochter zelfmoord heeft gepleegd maar geloof me dat had ze dan ook wel op een ander manier gedaan moet een Machinist hier de dupe van worden heb dit zelf meegemaakt in Amsterdam Diemen vergeet dit nooit meer.
    Nu is er dadelijk een middel dat ik niet voor een trein hoef te springen ik smeek mijn Dokter al 27 jaar geef me een pil maar dat mag hij niet waarom moeten nu zo veel mensen de Dupe worden van u Dochter haar daad u Dochter was er maar een wou dat ik wist hoe ze er aan was gekomen dan hoefde ik dit nu niet te schrijven snap u gedachten maar loop niet over onze gedachten te oordelen en proberen dit product te gaan verbieden Rattengif werkt ook en zo zijn er heel veel middelen maar de Laatste wil moedig niemand aan om een einde aan zijn leven te maken juist het tegendeel dus
    ik snap u heel goed ook u verdriet jammer dat u ons nu verder wil laten lijden want niemand helpt ons ik wil niet verder zeg niet dat het morgen is maar als het zo ver is wil ik er zelf over beslissen en niet u of wie dan ook is mijn leven waar nu NIEMAND zich druk overmaakt u ook niet komt u mij helpen als ik het niet meer ziet zitten dacht het niet dus laat de Mensen het zelf beslissen u bent toch GOD niet steun je Dochter
    wat een moed zij had hoop het ook spoedig te vinden stop met het negative over mijn Laatste wil daar ga ik alleen over U niet en niemand het is mijn Leven.

Reacties zijn gesloten.