Scheefwonen of scheve huren?

20160622scheisteen38bwRekent de bakker voor u ook een andere prijs vanwege uw inkomen? En krijgt u bij de supermarkt een vermogenstoeslag of juist een voedselbankkorting?  Heeft de tandarts verschillende inkomenstarieven voor het plaatsen van een kroon? Betaalt u in het openbaar vervoer meer voor dezelfde stoel dan uw medereiziger op basis van uw salaris? Ik dacht het niet, hè?

Bij huurders wordt wel onderscheid gemaakt in de prijs van een woning op basis van het inkomen. Ik bedoel dan niet de mate waarin je aanspraak kunt maken op een huursubsidie, maar de mate waarin jaarlijks de huur wordt verhoogd. Het kabinet stelt op deze manier het scheefwonen aan te pakken, maar is eigenlijk bezig met inkomensdiscriminatie.

De kwaliteit van mijn hoekwoning is in de basis niet beter of slechter dan die van mijn buurvrouw op de andere hoek. Toch krijg ik jaarlijks meer huurverhoging opgelegd. Wij hadden, gezien ons inkomen, al geen recht op huursubsidie en inmiddels is de huur zover opgetrokken dat we daarop, als onze inkomsten sterk dalen, ook nooit meer aanspraak kunnen maken. Toch vreemd als je bedenkt dat je exact hetzelfde brood afneemt als je buren!

20100313toeristIk ben absoluut niet tegen een financiële tegemoetkoming als je de huur niet kunt betalen, maar ik vind het wel ronduit onbeschoft om meer te vragen op basis van je salaris. Het voelt alsof ik in Marokko woon. Daar kennen de handelaren in de souk ook drie verschillende prijzen, van hoog naar laag: toeristenprijzen, normale prijzen & Berberprijzen. Het arme volk uit het Berbergebergte kan immers minder betalen dan de, veronderstelde, welgestelde toerist. Ik voel me toerist in eigen land.

In mijn geval ben ik ook nog eens toerist tegen wil en dank. Het kabinet vindt dat ik al lang een woning had moeten kopen. Voordat ik ging huren heb ik  dat geprobeerd. Ondanks de inkomsten van mij en mijn vrouw was het onmogelijk een hypotheek te krijgen voor een woning, die vergelijkbaar is met het huis waarin we nu wonen. Natuurlijk maakt dit gegeven het gevoerde kabinetsbeleid extra oneerlijk, maar eigenlijk doet het er niet toe. Het gaat om de keuzevrijheid. Mensen moeten zelf kunnen bepalen of ze willen kopen of huren.

20160622brood263Koop ik een luchtig brood en is dat volkoren of melkwit? Komt mijn brood uit de fabriek of van de bakker om de hoek? Is het knipbrood, een klein brood of een groot brood? Het zijn zulke eigenschappen die de prijs van een brood bepalen. Meetbare eigenschappen voor een product en niet voor de koper ervan.

Als huizenkoper kun je kiezen voor een besparing door voor een kleinere woning te gaan, maar als huurder mag je die keuze niet maken! Het is toch te idioot voor woorden als je bij de aanschaf van een woning niet meer op de staat van de beglazing, de bedrading, het dak, de kozijnen, de oppervlakte van de woning en de grond of de woonomgeving hoeft te letten, maar dat alleen je inkomen afhankelijk is voor de prijs? Doet u mij dan maar een landhuis met oprijlaan en zwembaden, zowel in de woning als in de tuin!