Blue Monday

Ik voel me eigenlijk best lekker. En dat is voor het stigma dan weer niet zo goed.
Ik zou me ontzettend somber moeten voelen; En dat niet alleen: Ook waardeloos.
Ik ben trouwens behoorlijk wakker en scherp. En inderdaad dat mag ook niet.

TINA TOOS & TESSA – WAARDELOOS

Het is grijs buiten en ook nog eens erg donker. Nou, zegt mijn buurman, dat valt eigenlijk best mee. Maar goed, hij komt dan ook net terug uit Spitsbergen.
Wat een mens daar moet? Ik hoor het je denken. Maar dat weet ik ook niet.

Kijk als ik me nou ellendig zou voelen. Ja, dan had ik wel een antwoord.
Ik bedoel: als je de hele dag op je nest wilt liggen is het wel zo handig als de natuur een beetje meehelpt door het 24 uur per dag donker te houden.

VanDikHout – NEEM ME MEE UIT HET DONKER

Ik geniet ontzettend van mijn vrijwilligerswerk en mijn status als programmamaker.
Ik ken toffe mensen en bezoek mooie films en inspirerende theatervoorstellingen.
Oh ja, en ik weet te genieten van prachtige muziek zowel via Spotify als live.

STUKJE FILLER

Huh, komt er nou dan geen fragmentje?
Nou ja, zelfs daar laat ik me nu niet door uit het veld slaan, want ik voel me heerlijk.
Dat is best opmerkelijk als je bedenkt dat zelfs deze regio dit jaar de thuisbasis is van het depressiegala; en dat ik geen kaarten heb voor dit feestje in de Verkadefabriek in Den Bosch.

STEF BOS – geen verweer

Goh, nou overviel de muziek me toch nog; maar inderdaad. Zo zou ik me moeten voelen; En Stef Bos is een van de deelnemers aan het Depressiegala. Evenals columnist Diederik Smit en cabaretière Marjolijn van Kooten; die laatste vond overigens het een stomme vraag toen ik haar vroeg: Of ze op een podium is gaan staan om depressies bespreekbaar te maken:

QUOTE interview Marjolijn van Kooten

En Marjolijn van Kooten is natuurlijk helemaal niet voor het Depressiegala gevraagd, omdat ze ervaringsdeskundige is. Ze is vast gevraagd omdat ze zo’n bekende cabaretière is. Wat zeg je? Of ik haar naam nog even wil herhalen? Tuurlijk is ben de lulligste niet: Ze heet Marjolijn van Kooten. En NEE, ze is geen familie van Kees of Kim.

Maar goed, als ik hier te lang bij stil blijf staan dan ben ik dadelijk wel chagrijnig en ik vertelde jou nou juist dat het op dit moment zo goed met me gaat.

PHIL COLLINS – A GROOVY KIND OF LOVE

Ja, was het maar zo makkelijk. Gaan deze storende factoren het nu toch voor elkaar krijgen? Ik bemerk bij me dat mijn bloed begint te koken. Nou, het zou natuurlijk voor het stigma wel ontzettend goed zijn. We zitten immers rond de derde maandag van januari en dat is Blue Monday.

Een beetje depressievelling is nu dus somber, angstig en lusteloos. Ik mag me dus niet goed voelen. En daarom zeg ik tegen mezelf: het is grijs buiten. Grijze maandag zou toch een vele betere naam zijn, waarom moeten we alles uit het Engels overnemen. Ik bedoel: als ik me rot voel dan is het alsof er grijze wolken rond dwalen in mijn hoofd.

Ojee, ik voel me somber worden. Het zal toch niet? En deze vraag stellen maakt me angstig.

En toch als ik aan blauw denk: zie ik een strakke lucht met een stralende zon. Ik zou best in een strak blauwe wereld kunnen leven. Dus kom maar op met die Blue Monday!