Natuurlijke selectie

Loesje houdt mijn gedachten nu al dagen bezig. “De natuur is in overleg of de mens mag blijven.” Zijn we niet met te velen. Is natuurlijke selectie niet nodig om het evenwicht te herstellen?

Mexicaanse griep, MKZ, SARS, vogelgriep en nu dan COVID-19; zijn het niet allemaal pogingen om de balans in de wereld te herstellen? Ziektes zijn steeds beter te genezen en zo worden we met z’n allen steeds ouder. Ik denk dat vooruitgang komt met nieuwe bedreigingen.

Jagers stellen bij te dragen aan het natuurlijke evenwicht en daarom is afschot nodig. Maar waarom zou wat voor de dieren geldt, niet ook voor mensen gelden? Misschien is er onder ons ook wel afschot nodig. Bij gebrek aan een flinke oorlog kan een pandemie oplossing bieden.

Toch willen we niet overgeven aan de natuurlijke selectie en dus sluiten we ons op in onze huizen en beperken we onze sociale contacten. Ook wordt keihard gewerkt om de capaciteit in de ziekenhuizen op peil te krijgen, zodat zoveel mogelijk mensen het coronavirus overleven.

Ik snap het goed dat we het gevecht aangaan met de natuur, want ik wil mijn geliefden ook niet verliezen. Toch schijnt het bij dit virus tegelijkertijd zo te zijn dat de sterken uit zichzelf kunnen overleven. Dat lijkt mij een belangrijke voorwaarde voor natuurlijke selectie.

Voor mijn eigen leven vrees ik niet. Ik weet mezelf al ruim een decennium staande te houden ondanks een chronische depressie. Ik verwacht daarom niet geveld te worden. Al vraag ik me wel af welke relevantie er voor de samenleving is als ik blijf. Maar goed, zo wordt de natuurlijke selectie niet gemaakt, want ook artsen sterven aan dit virus. En dat lijkt mij bij uitstek een relevante beroepsgroep.

Of zouden artsen juist bevattelijker zijn voor het coronavirus, omdat deze pandemie begrijpt dat zij kunnen helpen bij verkleinen van het aantal slachtoffers. En willen we de balans op aarde een beetje herstellen dan is er grote schoonmaak nodig.

In die zin is president Bolsonaro van Brazilië goed bezig. Hij wil terug naar het normale leven. Alle Brazilianen de straat op. Maar goed, hij heeft dan ook nog wat goed te maken met de natuur na het platbranden van het Amazonewoud. En dat dit virus waarschijnlijk vooral zal toeslaan in de sloppenwijken, ruimt vanzelfsprekend ook lekker op.

Vrolijk stemmen mijn gedachten allerminst. En dat allemaal dankzij die zin:  “De natuur is in overleg of de mens mag blijven.” Misschien moet ik over Loesje nu maar denken: (Laat Ze Maar Praten).

Muse – unnatural selection