Bos, markt en strand versus carnaval

De inwoners van de Randstad hebben afgelopen weekend hun uiterste best gedaan in het creëren van groepsimmuniteit. Ze trokken massaal naar bos, markt en strand. Daarbij werd de aangeraden anderhalve meter nauwelijks in acht genomen. Ik ben ze daarvoor ontzettend dankbaar.

Kijk, wij hier in Brabant hadden onbedoeld al ervaring met het werken aan groepsimmuniteit. Wij vierden van 23 tot en met 25 februari carnaval. Dat was op een moment dat wij ons nog geen zorgen maakten over corona. Voor ons was dat toen nog gewoon een zomersbiertje met een schijfje citroen. En met carnaval drinken wij pils, incidenteel met confetti in ons glas. Doorgaans ook nog van onze eigen brouwerij uit Lieshout.

Wij hadden eind februari nog niet van groepsimmuniteit gehoord, anders dan dat het voorkwam in Expeditie Robinson. Laat staan dat wij er onze bijdrage aan konden leveren. Bovendien hebben we gemerkt dat het niet zo’n handige tactiek is om geforceerd aan groepsimmuniteit te werken.

Van de 4749 coronabesmettingen komen er op maandag 23 maart 1558 uit Brabant. In totaal stierven er 213 personen als gevolg van het coronavirus. Je mag ervan uitgaan dat daarvan ook minstens een derde uit Brabant komt. In die zin is het wel een rigoureuze tactiek om aan groepsimmuniteit te werken door elkaar massaal op te zoeken.

En terwijl wij Brabanders in columns, liedjes en publicaties op de sociale media worden aangewezen als de aanstichters van het coronavirus in Nederland zijn het de Randstedelingen die dadelijk het virus bewust verder hebben verspreid. Zij hadden immers wel kunnen weten wat het risico is. Maar ja, daarvoor moet je willen kijken naar wat er in Brabant gebeurt. En dat ligt boven de sloot nou eenmaal niet voor de hand: serieus naar Brabant kijken!

Brabanders worden gezien als dom. Nou in dit geval waren we onwetend, maar zeker niet dom. Achterlijk is om met zijn allen in de rij te gaan staan om het Amsterdamse bos in te kunnen, over de markt in Den Haag te struinen of het stand in Noordwijk, Scheveningen of Zandvoort op te zoeken. Ik snap sowieso niet waarom je dat zou willen doen als je na je wandeling of boodschappen niet eens terrasje kan pakken. Maar dat zal mijn Bourgondische inslag wel zijn.

Als er niets te drinken valt, is er voor ons Brabanders sowieso niets aan. Gelukkig kunnen we thuis ook een biertje bestellen. Zo zijn er in het epicentrum van de coronabrandhaard diverse brouwerijen en horecaondernemers die bierproefpakketten bezorgen, waaronder de Muiffelbrouwerij in Oss, De Brabantse Hoeve in Volkel en café D’n Brouwer in dorp Zeeland. Verder heb je natuurlijk ook nog gewoon Beerwulf, Biernet, Bierfamilie en de supermarkt.

De supermarkt is trouwens ook een prima plek voor het creëren van groepsimmuniteit. Die zijn immers nog gewoon open. Aangezien we bang zijn dat de producten uitverkocht raken of de winkels dicht gaan, bezoeken we de supermarkt massaal. Dus, hoewel de winter voorbij is leggen we toch een voorraad aan. En niet met beukennootjes, dennenappels of eikeltjes. Tegelijkertijd rijden de bevoorradingsvrachtwagens af en aan en dus zijn we nog lang niet uitgehamsterd.

Dankzij alle samenscholingen in het bos, op de markt en het strand zul je zien dat die eikels, die de supermarkt leegkopen uiteindelijk nog het slimst zijn ook, want het kabinet kan dadelijk niet anders dan het hele land op slot te doen. Groepsimmuniteit was namelijk niet het doel van het kabinetsbeleid op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu. Het ging erom het virus te controleren, zodat de besmettingen geleidelijk zouden verlopen.

Als dadelijk Brabant het ergste heeft gehad en de rest van Nederland eraan moet geloven dan kun je de Brabo’s misschien uitnodigen, zodat wij als menselijk schild kunnen dienen. En natuurlijk zijn wij dan ook bereid om in onze ziekenhuizen plaats te maken voor door corona getroffen landgenoten. Als je nu tenminste niet meer de Brabander, maar jezelf belachelijk maakt.

En tegen iedereen die nu nog met z’n allen naar een bouwmarkt, bos, weekmarkt of strand wil, zeg ik. Luister alsjeblieft naar het kabinet, de GGD en het RIVM, maar niet naar dit advies: (Laat Ze Maar Praten).

passadena dream band – zandvoort

1 gedachte op “Bos, markt en strand versus carnaval

 1. Het Horror Virus!!
  Wat “fijn” dat veel mensen de absolute oplossing weten geweldig de ene weet het nog beter als de ander.
  Natuurlijk…… gezellig gaan wandelen met z’n allen, lekker naar het strand, lekker de bossen in, wat kan ons het schelen!!!
  Toch!???????
  Er wordt afgegeven op de regering, de minister, RIVM en weet ik wie meer.
  Die zouden laconiek zijn en alle voorbeelden van andere landen in de wind slaan.
  Ik ben geen deskundige en zou dat niet weten maar misschien is het wel zo.
  Maar:
  Is een deel van het volk niet laconiek??
  En is het juist de regering die erop aandringt om dat niet te zijn?!
  We zitten met een virus waar we niet vanaf komen, die we moeten bestrijden met de middelen die we hebben.

  Gaan tanken in België omdat het daar goedkoper is moet dat nu nodig???
  Boos zijn omdat je vakantie misschien niet doorgaat…….. Tjonge jonge!!!!
  Volgens mij is het niet kunnen bezoeken Van je geliefde familie en of vrienden veel belangrijker!!

  Ik twijfel geen moment aan de kunde en bedoelingen van alle zorgverleners, artsen, professoren, wetenschappers en iedereen die hier mee te maken heeft in de praktijk.
  Ik hoor veel malen roepen “lockdown nu”.
  Kijk de televisie zie wat er gebeurt in Amerika, er worden massaal wapens gekocht voor het geval dat………
  als ze een lockdown instellen en alle winkels etcetera sluiten beseft dan wat er kan gaat gebeuren.
  Overvallen, plunderingen etc etc.
  Dat moeten we zien te voorkomen.

  Als iedereen zijn eigen verantwoording neemt en zich houdt aan de regels en zoveel mogelijk thuis blijft dan zal het op een gegeven moment echt wel moeten lukken om alles in de hand te houden maar juist de laconieke instelling van sommige van ach; het valt wel mee, doet ons allemaal de das om.
  Het is niet anders en we zullen het er mee moeten doen hoe vervelend dan ook.
  de genoemde magische datum van 6 april is absoluut geen garantie dat het dan in één keer is afgelopen.
  Het kan dan twee kanten op, de kant van afbouwen of de kant van nog meer afschermingen en beperkingen.
  Dat laatste is het meest aannemelijk!
  Even heel nuchter;…… het wondermiddel is er nog niet en zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten.
  Het is geen kwestie van weken maar van maanden in het gunstigste geval!!
  Zelfs een jaar of langer is niet ondenkbaar…..tot het virus onder controle is, niet dat het virus dan weg is!
  We moeten er vertrouwen hebben dat wetenschappers op volle toeren draaien om alvast een “afremmend middel” in omloop te brengen.
  En daar zullen we al veel mee geholpen zijn.
  Nee ik ben geen wetenschapper heb geen ene moer verstand van de medische wereld maar lees de artikelen en probeer mijn gezonde verstand te gebruiken of iets echt of nep is.
  We kunnen geen ijzer met handen breken!!!
  Ook ben ik iemand die eigenlijk tot een van de grootste risicogroepen behoort.
  Mijn ziekte (kanker) of het virus,…………. waar moet ik nu het meeste angstig voor zijn, eén van de twee zal mij waarschijnlijk toch ooit fataal worden.
  Maar ik heb me voorgenomen om dat voorlopig toch nog even op de lange baan proberen te schuiven en ga er alles aan doen om nu eerst dat rot virus buiten de deur te houden.

  Normaal ben ik degene met allerlei melige rot geintjes op Facebook en grappige berichtjes.
  Maar dit zal ik maar voorlopig maar laten en zodra de donkere wolken weg zijn zal ik de eerste zijn die weer allerlei ongein op mijn pagina gaat zetten.
  tot die tijd wens ik iedereen veel sterkte vooral wijsheid en geduld om dit tot een einde te brengen zonder nog al te veel slachtoffers.
  Knuffels kunnen wachten maar gezondheid niet!!!
  Accepteer alsjeblieft voorlopig alle onplezierige beperkingen.
  “Lievere” broodjes worden nu even niet gebakken.
  Blijf gezond en blijf leven! Zet dat op nummer 1.
  Want denk er aan, beter een 6 zonder stress dan een 7 zonder leven!!
  Kop op allemaal, enkel als “Team” kunnen we winnen!!

Reacties zijn gesloten.