De Koektrommel

Ik wil het met je hebben over de irritatie, die ik voel bij de uitspraak: “Educate your son.”  Zeker als deze ook nog eens in combinatie wordt geuit met de doorgestreepte zin: “Protect your daughter.” Ik vind beide zinnen misplaatst en onjuist. Graag leg ik dat uit aan de hand van een koektrommel.

Maar eerst even de aanleiding voor mijn BOOSheid. ‘Educate your son’ betekent: ‘Onderwijs jouw zoon.’ Nu wordt deze zin gebruikt in relatie tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat is geen kennis, maar het aanleren van sociaal wenselijk gedrag. En volgens mij zou dat niet beperkt moeten zijn tot alleen zonen.

Ik ben van het mannelijk geslacht en getraumatiseerd door Judith, Marijke en mijn leraar aardrijkskunde. Ik zat op mavo De Maerle in Uden. Bij aardrijkskunde moest ik voor Judith en Marijke zitten op de een na achterste rij aan de linkerzijde van het lokaal. De dames schepte er een genoegen in mij te prikken met een passer. Toen ik dat zei tegen mijn docent aardrijkskunde kreeg ik te horen: “Je laat je toch niet door een paar meiden op de kop zitten.”

Judith en Marijke maakten vervolgens tekeningen van mijn billen met passerpuntjes. De leraar in kwestie is nu directeur van een middelbare school. Oké, hij is ook ooit een zoon geweest, maar in dit geval haddden ‘die meiden’ toch ook anders opgevoed moeten zijn. Wat mij trouwens nu nog pijn doet is dat een voormalig gymnastiekleraar van die school onlangs zei: “Judith en Marijke waren toch zulke leuke meiden.” Alsof ik lieg. Maar ik snap het wel. Ik ben nooit goed in sport geweest en zij wel. Ondanks mijn woede heb ik toch het fatsoen geen achternamen te noemen. We zullen het maar op opvoeding houden.

Kom ik bij het tweede punt: ‘Protect you daughter.’ Bescherming zou niet nodig moeten zijn. Tegelijkertijd hoort bij het ouderschap het beschermen van je kinderen. Niet alleen je dochter. En dan de positie van de man. Ik vind dat zowel de voormalige gymnastiekleraar als die van aardrijkskunde suggereren dat je als man geen slachtofferrol kunt zijn. Meiden zijn lief en zacht en mannen zijn sterk, stoer en huilen niet.

Judith en Marijke dan. Het waren knappe blonde dames en zeker al goed gevormd voor hun leeftijd. Dat is wellicht die sportdocent en leraar aardrijkskunde ook niet ontgaan. Daarbij voosden ze met de machomannen uit de klas. Mannen die dus gedrag vertoonden, wat nu door de maatschappij wordt afgekeurd. En nu kom ik bij de koektrommel.

Een machoman is gewend te krijgen wat hij wil. Toch lijkt het mij niet gepast om als je op de koffie komt, dat je de koektrommel uit de kast haalt. Maar eigenlijk is dat wel precies wat een machoman doet. En je zegt er niets van omdat je ontzag hebt voor hem. Ik vraag me overigens af, of dat ongepaste machogedrag thuis is aangeleerd of door de adoratie in de pubertijd.

Ik erger me er ook aan dat het mannelijk geslacht altijd alleen maar als boosdoener wordt aangemerkt. Stel nu dat je op de koffie komt en de koektrommel staat op tafel. Mag je ‘m dan openen en er een koekje uitpakken, of wacht je totdat het je aangeboden wordt. Vergelijk deze situatie eens met een mooie man of vrouw in casual kleding. Volgens mij nodigt dit nog niet uit tot handtastelijkheden of meer…

En nu komt het: de koektrommel staat geopend op tafel. En jullie zitten aan de koffie. Dan pak je er waarschijnlijk automatisch een koekje uit. Immers je voelt het als een uitnodiging en het zien van de koekjes doet je verlangen. Voor mij is dat hetzelfde als dat ik een vrouw in een kort rokje zie lopen met een diep decolleté. En toch besef ik dat ik mijn handen thuis moet houden. Geldt dat dan ook niet voor het graaien uit de koektrommel?!

Ik zal vragen of ik een koekje mag pakken als ik de open koektrommel zie. En waarschijnlijk wordt er dan geantwoord: “Ja, daar staat de trommel toch voor.” Mannen mogen niks zeggen over de kleding van dames, als deze als een uitnodiging werken op onze lustgevoelens. Zelfs opmerkingen worden als ongepast ervaren. Vreemd genoeg hebben dames daar dan weer geen problemen mee, als het om een voor hen aantrekkelijke machoman gaat.

Ik ben geen machoman en loop dus rond met veel onbevredigend verlangen.
En dat terwijl ik alleen maar een koekje wil…

Voordat ik de koektrommel sluit nog even deze constatering: ‘In talkshows heeft het masculiene gedeelte van de mensheid het weer zwaar te verduren gehad deze week.’ En het ergert me werkelijk dat de man in deze tijd de schuld is van alles wat fout is in de wereld. Ik hoop dat ik jou dat nu duidelijk heb kunnen maken. Zodat ik kijkende naar de talkshows weer kan denken:
(laat ze maar praten).

Eefje de Visser – De Koek