Ik ga voor Piraat

Wars van regels op jacht naar de schat ogen ze gevaarlijk door die gekruiste beenderen met het doodshoofd erboven. Gehuld in hoge laarzen en lange jas, getooid met een zeemanshoed of hoofddoek en met soms een lapje voor een oog overweeg ik een oogje dicht te knijpen voor de Piraten.

De kannonen staan op scherp, maar als Brabander ben ik niet dol op Grolsch. Een Piraat mag ik wel graag nuttigen; een amberkleurig biertje van de Belgische Brouwerij Van Steenberge. De tripel-hopvariant is zo mogelijk nog lekkerder. Ja, ik houd van Piraat. Het is een sterk merk en zeker herkenbaar voor de echte bierconsument. Precies, zoals het merkenrecht ooit is bedoeld.

Een Piraat is uitermate vloeibaar en daardoor ideaal om te komen tot besluitvorming. Met zo’n stevige rakker achter de kiezen is de vloeibare democratie, ofwel Liquid Democracy nooit ver weg. Het is zoals Theo Maassen zingt: “Argumenten gaan ongemerkt over in gelal. Ja, dan hoor je al van verre daar is het carnaval!

Carnaval is zuidelijke cultuur, die ik over minder dan twee weken graag doorgeef. Natuurlijk kan dat via internet. Een medium dat helpt bij het verspreiden van ontelbare ideeën en onderwerpen. Het is alleen wel zaak dat je ook een Piraat kunt kopen van gedachtespinsels, daarvoor dient het auteursrecht. Toch wil een echte piraat uitsluiting voorkomen en dus ga ik me met mijn zoontje begeven in het feestgedruis.

Boven de grote rivieren lijken ze carnaval niet te snappen. Wij hullen ons in een piratenoutfit, maar snappen dat we niet zomaar met de sabel om ons heen mogen slaan. Het zuiden lijkt het patent te hebben op dit volksfeest, toch willen we de innovatie van carnaval niet in de weg staan. Al gebeurt het dat we westerlingen moeten vragen kapitein haak thuis te houden, maar dat is niet omdat we ze zien als concurrenten.

Hoewel ik graag een kapitein aan het roer zie, weet ik dat ik me moet voegen naar de wensen van de prins. Deze hoogheid regeert over de feestende menigte. Toch mag hij geen inbreuk maken op de rechten van carnavalsvierder. De privacy moet van de piraat gewaarborgd worden. Elke piraat heeft recht op de eigen morele en fysieke integriteit, al zijn tijdens het carnaval de communicatie en vrije meningsuiting wat losser. Dat ligt niet aan de Piraat, want dat bier is te zwaar voor dit volksfeest. De losbandigheid ontstaat door het nuttigen van liters evenementenbier.

Als piraat reken je er wel op dat het bewijsmateriaal van je gedragingen tijdens carnaval veilig kan worden opgeslagen. De foto’s en video’s zie je niet graag overal circuleren. Je wilt namelijk niet aangesproken kunnen worden op de ‘drie’ dagen losbandigheid. Juist door te respecteren wat piraten voor zichzelf willen houden, durven carnavalsvierders vrij te zijn.

Dit is waar De Piraten voor staan. En ik ben dol op hun kapitein met een losbandig verleden. Zij zal carnaval eind februari niet aanvoeren, maar hopelijk mag Ancilla van de Leest na 15 maart wel haar schat ophalen; een zetel in de Tweede Kamer.