Brabant bashen

Asielzoekers, Chinezen, gehandicapten, homo’s, moslims, negers, transgenders en vrouwen; het zijn zomaar wat groepen waarover je geen opmerkingen mag maken. Doe je dat wel dan word je aan de schandpaal genageld, omdat je discrimineert. Toch schijn je over Brabanders alles te mogen roepen.

Het land was te klein toen dj Lex Gaarthuis van Radio 10 begin februari zijn satirisch bedoelde carnavalslied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ uitzond (fragment).
De dj ging diep door het stof nadat Chinezen duidelijk hadden gemaakt dat ze diep gekwetst waren. Het Openbaar Ministerie ging zelfs onderzoeken of de dj strafrechtelijk vervolgd zou kunnen worden om zijn coronalied.

Toch geloof ik niet dat justitie Radio 1-columnist Marcel van Roosmalen strafrechtelijk gaat onderzoeken of het cabaretteam van Radio 2-programma ‘Spijkers met Koppen.’ Over Brabanders kun je namelijk niet grof genoeg zijn. Als Brabander moet ik me maar alles laten welgevallen. En dat onder het mom van satire.

Toch vind ik dat Brabant het nu wel heel erg moet ontgelden. Radio 1-columnist Marcel van Roosmalen noemde Brabant het gezwel van Nederland (fragment).
Een hek om onze provincie zetten ging voor Spijkers met Koppen nog niet vergenoeg. Op de tonen van Brabant van Guus Meeuwis stelde het Radio 2-programma voor om de provincie maar plat te branden (fragment).

Overigens houd ik best van satire, maar stel je nu eens voor dat China het gezwel van de wereld werd genoemd en dat we voor zouden stellen om dat land plat te branden!

Nu doen we dat niet, want er komen teveel producten waar we afhankelijk van zijn uit China. Denk aan medicijnen, kleding en elektrische apparatuur, waaronder onze telefoon. In alle lol over de Brabanders vergeet de rest van het land dat onze provincie dé belangrijkste industriële gebieden van Nederland heeft. Dat is niet mijn mening, maar die van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat geldt dan vooral voor de regio Eindhoven en Noordoost-Brabant met Oss, Uden & Veghel voorop.

Dat Brabant voorop loopt is natuurlijk ook het geval bij deze coronacrisis, want het is ook een feit dat mijn provincie als eerste en vooralsnog als ergste getroffen is door covid-19. En de oorzaak laat zich ook raden. Mijn regiogenoten vinden het namelijk belangrijk om zich in februari vier of zelfs vijf dagen verkleed vol te laten lopen. Van dat feestje moet de rest van Nederland afblijven. Het lijkt erop dat de meeste landgenoten zich daar nog goed aan gehouden hebben.

Carnaval is de oorzaak van de snelle verspreiding van het coronavirus en laten ze nou net ook in Noord-Italië dat volksfeest vieren. En werd in Duitsland niet ook het virus verspreid tijdens een carnavalsviering? De satire zou zich dus op carnavalsvierders moeten richten.

En toch, waarom moet er eigenlijk een zondebok worden aangewezen? Het antwoord is simpel: we hebben een groep nodig waarop we onze angst kunnen projecteren. En humor is erop gericht om onze angst weg te lachen. Of iets dus discriminatie of racisme is, heeft te maken met de intentie.

Het is daarom ook, denk ik, dat Brabanders zelf best kunnen lachen met alle verwensingen die wij nu over ons heen krijgen. En dat is niet omdat wij dom zijn, maar snappen dat het coronavirus Nederland sowieso wel zou bereiken. En dan kunnen wij Brabo’s het zuur maar vast gehad hebben. Des te eerder we weer toe zijn aan het zoet. Zo waren wij in de Tweede Wereldoorlog ook al in september 1944 voor de Hongerwinter bevrijd.

Wij Brabanders kennen het vermogen om onszelf satirisch te bekijken. Een goed voorbeeld daarvan is cabaretier en columnist Rob Scheepers. Bij Humberto Tan op Radio 1 reageerde hij op alle gekscherende voorstellen over Brabant met de noodkreet:  “Als we maar geen saucijzenbroodjes als noodvoedsel toegeworpen krijgen (fragment).

Blijft er tot slot voor mij nog een vraag over, waarom gaan de media er zo makkelijk in mee om Brabant als de zondebok aan te wijzen. Wellicht omdat de media blij zijn dat zij een keer niet de schuld krijgen van alle ellende, want als we ergens bang voor zijn dan wijst onze beschuldigende vinger doorgaans naar de boodschapper. De media zijn blij dat de Brabander nu als bliksemafleider dient.

Moet je nagaan als je een Brabander bent, die in de media werkt. Dan ben je dus altijd de klos. Het helpt zeker niet als Omroep Brabant dan voorstelt om met z’n allen het onofficiële volkslied van onze provincie te gaan zingen in strijd tegen het coronavirus. Zo’n idee bevestigt alleen maar het beeld van de domme Brabander, dat de rest van Nederland toch al van ons heeft. Het is daarom dat ik bij dat voorstel dacht: (Laat Ze Maar Praten).

erris van ginkel – anti-brabant lied