Eenzaamheidsvirus waart al langer

Het eenzaamheidsvirus is niet nieuw. Al wordt het gevaar van dit virus nu wel benoemd en daarmee erkent door de koning. Hij waarschuwde ervoor in zijn toespraak. Toch denk ik dat het eenzaamheidsvirus er al langer is dan het coronavirus. En net als voor het coronavirus is er geen vaccin tegen het eenzaamheidsvirus.

Volgens mijn psychiater komt er geen vaccin tegen het eenzaamheidsvirus. En jij, die dit leest of luistert: Dacht jij dat antidepressiva daartegen helpen?
Nou, ik kan je uit ervaring vertellen dat, dat niet zo is. Ik weet hoe eenzaamheid voelt. Ik voel me al jaren niet gehoord en ongezien. In die zin zou ik deze periode van sociale onthouding dan ook prima moeten kunnen doorstaan.

Of je het redt in deze periode van minimale contacten hangt volgens mij af van je contactbehoefte, of eenzaamheidstaks. Hoeveel interactie heb je nodig om je gevoel van eenzaamheid op te heffen. En volstaat voor jou een ‘like’, ‘hartje’, ‘retweet’ of toename van het aantal volgers?, Of is er interactie nodig. Is dan een notification, mention, comment of appje voldoende?, Of zou je toch liever het gesprek aangaan?

Ik denk dat: juist nu we eigenlijk primair zijn aangewezen op de sociale media, we eens te meer gaan beseffen hoe waardevol een gesprek is. Misschien is deze wens ook wel de vader van mijn gedachte. In mijn eenzaamheid snak ik namelijk naar echt contact. En hoewel ik me al langere tijd eenzaam voel, constateer ik dat er wel sociale contacten waren. In elk geval wekelijks op donderdag in het filmhuis en dagelijks op de redactie van mijn vrijwilligerswerk. Daarnaast ben ik toch voorzichtiger in het bezoeken van mijn ouders en schoonouders. Al maken die zich nog niet zo druk om het coronavirus.

Zelfs ik, als eenzaamheidservaringsdeskundige, merk dus dat het nog eenzamer kan. Tegelijkertijd ben ik juist meer omringd door mijn vrouw en zoontje. In die zin heb ik meer aanspraak en wellicht helpt deze periode om in onze relatie dichter tot elkaar te komen. Al begrijp ik dat velen dit ook zien als de ultieme relatietest, die zelfs nog zwaarder is dan een deelname aan Temptation Island.

Niet dat ik dat weet, want van enige verleiding is bij mij al lange tijd geen sprake meer. Niet buiten en al helemaal niet binnen mijn relatie. Daar heeft waarschijnlijk mijn medicijngebruik ook invloed op gehad. Je zou dus juist kunnen concluderen dat antidepressiva eenzamer maken. En dikker, dat ook. Wat ook weer niet helpt bij de aantrekkingskracht. Maar goed, daar ging deze bladzijde in mijn depressiedagboek helemaal niet over.

Eenzaamheid is dus niet nieuw. Wel zullen er momenteel meer mensen last van hebben. Zeker zij die altijd volop omringd waren door anderen. Juist voor hen zal de sociale onthouding een last zijn. Misschien slaat bij hen het eenzaamheidsvirus nog wel harder toe dan bij onze ouderen, die toch al gewend waren dat de kinderen slechts eenmaal per week een uurtje op zondag kwamen aanwaaien met een bosje bloemen van het tankstation.

Misschien hebben onze ouderen juist wel minder last van de eenzaamheid, omdat dankzij de bewustwording, er vaker contact met ze wordt gezocht. Goed, je kunt niet hun voorraad koffie, thee en koekjes opmaken. En het scheelt je brandstof en een boeketje benzinelucht. Toch wordt er nu vaker gebeld, al dan niet met een beeldverbinding.

Natuurlijk heeft een videogesprek niet de diepgang van een face-to-face ontmoeting, toch nodigt het ons uit weer met elkaar te praten. Ik hoop dat we dat vasthouden. Ook als deze coronacrisis straks ten einde is. Zodat het eenzaamheidsvirus voortaan permanent bestreden wordt, want een vaccin zal er niet tegen komen. Alleen medemenselijkheid en aandacht is een wapen tegen eenzaamheid.

Het eenzaamheidsvirus bestrijd je met echt communiceren. En dat doe je door te spreken en niet door te schrijven of typen. Het Nederlands is niet voor niets in de basis een gesproken taal. Ik sluit soms mijn mailtjes ook af met: ‘Bel voor een echt gesprek’ of ‘Kan lullen en luisteren.’ En natuurlijk soms wil ik de ongemakkelijke waarheid of de ongelofelijke onzin helemaal niet horen. Toch heet mijn audiodagboek en website niet voor niets: (Laat Ze Maar Praten).

Yevgueni – eenzaam met jou

1 gedachte op “Eenzaamheidsvirus waart al langer

  1. Wat schrijf je helder en mooi….
    Dankjewel voor het delen van deze persoonlijke struggle

Reacties zijn gesloten.